De lokale anbefaler: Gitte van Deurs

Foto:Gitte van Deurs&Jesper S Nielsen.
Gitte deler sine personlige favoritter og insider-tips til Svendborg.

Bag om Gitte van Deurs

51 år
Kommunikationsansvarlig ved Museum Sydfyn
Født i Bogense, har studeret i Odense og flyttede med familien fra København til Svendborg i 2005

Kulinarisk

Min familie og jeg spiser ofte ude. For os betyder det, at vi pakker madkurven og finder en dejlig plet, hvor vi kan nyde vores mad. Der er ikke noget mere sommerligt end et stykke tranebærrugbrød med nye kartofler, mayonnaise og purløg plus kaffe og en romkugle fra Thurø Bageri. Vi kører ofte til Thurø Rev og nyder udsigten til Langeland. Andre gange går turen til Christiansminde med udsigt til Svendborg og Skansen.

Foto:VisitSvendborg

Kultur

Jeg kommer tit på Svendborg Bibliotek, både for at låne bøger, blive inspireret til nye læseoplevelser eller som tilhører til et af deres mange foredrag. Det giver en ekstra dimension til læseoplevelsen, når du hører forfatteren fortælle om benspænd, research og til- og fravalg undervejs i skriveprocessen.

Under SVEND Filmdage har jeg travlt. Der er altid mange inspirerende talks på programmet, både med skuespillere og instruktører, og så er SVEND-festen et dejligt gensyn med nogle af de film, vinteren har budt på.

Foto: Claus Nicolajsen
Foto: Claus Nicolajsen

Da vores piger var små, tog vi ofte til BørneSøndage på BaggårdTeatret. De formår år efter år at hente kvalitetsforestillinger til Svendborg. Jeg var vildt betaget af, hvordan teatret samlede byens mange aktører i en totaloplevelse på Svendborg Havn med opførelsen af ”Fjeren og Rosen” under sommerhimlen i 2022.

Nogle af de bedste kulturoplevelser, jeg har haft i Svendborg, står Betina Birkjær fra Luna Park Scenekunst bag. På hendes iscenesatte byVANDringer oplevede jeg helt nye steder og sider af Svendborg. Betina skaber tidslommer og rum til fordybelse og fantasi i en travl hverdag. Det er en gave, at vi har kunne opleve installationer som Hukommelsespaladset og Tidsrummet lige her i Svendborg.

Foto:Ard Jongsma

Natur

Hver dag på vej til arbejde nyder jeg cykelturen over Thurø-dæmningen, langs Christiansminde-stien til Svendborg Havn og by. Det er smuk tur med skov, vand og bymiljø indenfor fem kilometer. Jeg har efterhånden gået mange af ruterne på Øhavsstien, og det kan kun anbefales at snøre vandreskoen og komme af sted. En fast og smuk tradition er turen langs Vejstrup Ådal, når anemonerne blomstrer.

Som familie har vi haft mange hyggelige oplevelser, når vi har overnattet i shelters rundt på Sydfyn. Shelterne ligger smukt placeret på Hjortø, Skarø og Drejø. Hvem vil ikke gerne vågne op i grønne omgivelser med udsigt til vandet? Oplevelsen starter allerede, når du går ombord på den lille færge og sejler ud gennem Svendborgsund.

"Her er masser af smuk natur og det sydfynske øhav så langt øjet rækker. Byen summer af liv, og kulturoplevelserne står i kø for at blive brugt."

Det unikke ved Svendborg

Hvorfor vi valgte Svendborg fremfor en af de andre fynske byer? Det var ikke et svært valg. Her er masser af smuk natur og det sydfynske øhav så langt øjet rækker. Byen summer af liv, og kulturoplevelserne står i kø for at blive brugt.

Foto:Lasse Jensen

Når jeg har gæster på besøg

Uanset årstid skal vi en tur rundt om Thurø Rev med indlagt kaffepause ved shelteren. Her er den smukkeste udsigt. Jeg tager også gerne mine gæster med på Danmarks Forsorgsmuseum – det giver ofte anledning til samtaler om vigtige emner.

Er det sommer, går turen også til Frederiksø. Der er en særlig stemning og masser af liv. I sommermånederne nyder jeg også at vise mine gæster de smukke, gamle træskibe ved Sejlskibsbroen. Jeg er gerne i Svendborg, når de mange træskibe kommer til Svendborg som sidste stop på Fyn Rundt for Bevaringsværdige Skibe.

Læs andre lokale anbefalinger

Billede af Susanne og Bo fra Svendborgsund Bryghus
De lokale anbefaler: Susanne og Bo Abelgren Ehlers.
Kim Gubi Lundvaldt, ejer af Restaurant Resume og Salig Simons Gård
De lokale anbefaler: Kim Gubi Lundvaldt