Grøn oplevelse
©  Foto:

Danmarks Forsorgsmuseum

Kom ind bag murene på Nordens bedst bevarede Fattiggård.

I centrum af Svendborg ligger Fattiggården, som var i drift 1872-1974. I de unikke bygninger kan du opleve en vigtig del af historien om Danmarks forsorg. Her er dørene åbnet til en ellers lukket verden. Her formidles historier om de mange mennesker, som levede eller lever på samfundets skyggeside: De fattige, de syge, de hjemløse, de ”utilpassede” og de forældreløse. Kom ind bag murene og se hvor de indlagte sov, spiste, arbejdede, blev vasket og straffet.

Fattiggården var i drift 1872-1974

Fattiggården åbnede i 1872, og det var med stor stolthed, at byen kunne åbne en for tiden så moderne og fremsynet anstalt for alle dem, som ikke kunne klare sig selv, eller som man mente trængte til genopdragelse. Når man passerede porten til Fattiggården, blev man ”indlagt”. Man mistede sine borgerlige rettigheder: Stemmeret, ejendomsret, værgeretten over ens børn samt retten til at gifte sig. Det blev vurderet, om man var ”værdigt eller uværdigt trængende”. De værdige skulle bo i Forsørgelsesanstalten, hvor man f.eks. fik lov at sove i senge med madrasser. De uværdige skulle bo i Arbejdsanstalten. Her var der tremmer for vinduerne, pigtråd på murene, og de indlagte blev opdelt i kvinder og mænd. Begge steder var der arbejdstvang. Frem til 1961 fungerede Fattiggården som en anstalt, hvor man mistede sin frihed. Stedet var i funktion frem til 1974, hvor det blev lukket, som en ”skamplet på byen”.

I 2024 er det 50 år siden, Danmarks sidste fattiggård lukkede. Tusindvis af skæbner har været indlagt på Fattiggården i de 102 år, stedet eksisterede. Det er vigtigt, at de ikke glemmes, men huskes. I jubilæumsåret møder du nogle af de børn, kvinder og mænd, som har haft et liv bag de høje mure, i en fotoudstilling på Fattiggården.

Tankevækkende udstillinger

På museet kan du opleve forskellige særudstillinger, som aktualiserer, konkretiserer og individualiserer forsorgens historie. I dagens Danmark er ca 13.500 børn og unge anbragt uden for hjemmet. Idealerne, værdigrundlaget og menneskesynet har ændret sig gennem tiden, men betydningen og konsekvenserne af en anbringelse har til enhver tid været omsiggribende. Museets nye, store udstilling "ANBRAGT" fortæller om anbragte børn på tværs af tid - fra 1800-tallet til i dag - fortalt med de anbragtes egne ord. ”ANBRAGT” er to udstillinger – én til unge/voksne og én til børn i alderen 8-12 år.

Du kan også opleve udstillingen ”Syv fattige børn”. Her følger du en søskendeflok på syv, født i årene 1863-1878, gennem barndom, ungdom, voksenliv og for nogen alderdom. Du hører om Hermann, Sofus, Carl, Harald, Fritz, Harriet og Axels drømme, sejre og nederlag i kampen for et bedre liv. Se mere på www.forsorgsmuseet.dk

Besøg Museumshaven

Til Fattiggården hører en nytte- og prydhave. Fattiggårdens beboere passede haven i over 100 år. Stedet var selvforsynende med grøntsager. I dag dyrkes og passes haven af Museumshavens Venner, en frivillig arbejdsgruppe. Du er meget velkommen til at gå en tur i Museumshaven under dit besøg.

Museet er tildelt mærket Green Attraction. Museet er med i God Adgang og er handicapvenligt. Det er nemt at komme rundt, også med kørestol. Desværre er der ikke elevator til 2. sal, hvor udstillingen ”Syv Fattige Børn” vises. Det umuliggjorde fredningen af bygningerne.

Åbningstider 2024:

I perioden fra 6. februar til 15. december 2024 er Danmarks Forsorgsmuseum åbent tirsdag-søndag kl. 10-16.
I uge 7, 27-32 og i uge 42 er der åbent mandag-søndag kl. 10-16.

Priser

Børn under 18 år/ Medlemmer af Museumsforeningen: Gratis
Voksen: 95 DKK
Studerende: 75 DKK

Pris ved minimum 10 betalende gæster: 80 DKK
Grupperabat kan ikke kombineres med andre rabatordninger