To timer: Slentretur i Svendborg

Foto: Søren Brønserud

Svendborg er kåret til Danmarks flotteste handelsby, og har du et par timer, kan du sagtens nå at snuse til byens helt særlige atmosfære. 

Følg ruten, og kom forbi Svendborg maritime historie, der byder på færgefart, træskibe og både ny og gammel maritimt erhverv, forbi specialbutikker og hyggelige caféer, Svendborgs ældste kirke Sankt Nicolai Kirke, Torvet i Svendborg, brostensbelagte, skæve gader, byens hovedstrøg, den smukke Havnetrappe og meget mere. 

Det kommer du forbi

Havnepladsen

På Havnepladsen mærker du byens puls og den tætte forbindelse til vandet. Herfra kan du tage færgerne til Ærø, Skarø, Drejø og Hjortø, som alle byder på naturskønne oplevelser og charmerende ø-liv. I sommermånederne er området omkring havnen særligt livligt, når de mange træskibe og sejlskibe ligger til kaj og sejler rundt i det Sydfynske Øhav, hvilket skaber en smuk og autentisk maritim stemning.

Jessens Mole

Jessens Mole strækker sig langs havnen og leder dig forbi lystbådehavnen med udsigt over til det nyrestaurerede område, Nordre Kaj, hvor SIMAC og maritime erhverv i dag holder til. På molen finder du små forretninger, hyggelige caféer, og hos Bendixens Fiskehandel kan du proviantere friskfanget fisk. 

Foto: Søren Brønserud
Foto: Søren Brønserud

Sankt Pederstræde og Brogade fører dig op mod Svendborgs centrum, hvor du passerer flere historiske steder

Byens gamle brønd

Skjult i baggården ved Sct. Peders Stræde 13-15 finder du byens gamle brønd, som kan dateres til cirka 1400. Denne brønd var offentlig i næsten 200 år og er i dag flot bevaret med en rekonstruktion af det middelalderlige plankeværk og vippearm fra 1990'erne. Brønden er et fascinerende historisk levn, der giver et indblik i byens middelalderlige vandforsyning.

Gåsetorvet

Dette torv blev oprindeligt dannet omkring år 1400 som Fiskertorvet i forbindelse med en omlægning af Brogade. I det 17. århundrede skiftede torvet navn til Gåsetorvet, og en skulptur af Søren West fra 1997 understreger torvets særlige historie og navn.

Foto: Mads Kruse
Foto: VisitSvendborg

Fortsæt ad Brogade, som bliver til byens hovedstrøg, Gerritsgade. 

Sankt Nicolai Kirke

Her passerer du Sankt Nicolai Kirke på venstre hånd – Svendborgs ældste kirke, der naturligt er viet til søfarendes helgen, Sankt Nicolai. Kirken blev opført i begyndelsen af 1200-tallet på fundamenterne af en ældre kampestenskirke og er blevet udvidet flere gange, senest med det imponerende tårn sidst i 1400-tallet.

Kyseborgstræde

Drej til venstre ad Sankt Nicolai Gade, og herefter til højre ad den hyggelige Kyseborgstræde, en gemt perle fyldt med historie. Strædet danner en naturlig kløft mellem gammel bebyggelse og resterne af den gamle byvold, og navnet nævnes allerede i dokumenter fra 1481. De nu fredede bindingsværkshuse fra 1700-tallet er bevaret, og den gamle Ida Holst Skole fra 1884 ligger her stadig.

Foto: Mads Kruse
Foto: Knud Mortensen

Gerritsgade og Kattesundet

Kyseborgstræde ender ved Gerritsgade, hvor du drejer til højre. Her finder du byens butikker og caféer side om side, hvilket skaber en livlig stemning. Når du når Kattesundet, drejer du til venstre og går op mod Torvet.

Svendborg Torv

På den brostenbelagte store plads ved Torvet er der torvedag hver lørdag i sommermånederne. Torvet er også hjemsted for flere caféer, som tilbyder en dejlig atmosfære.

Foto: Søren Brønserud
Foto: Søren Brønserud

Svendborg Torv og Vor Frue Kirke


Fra Torvet kan du se Vor Frue Kirke, der ligger for enden af Wessels Trappe. Kirken blev opført omkring år 1200, og den står på byens højeste punkt. Den ældste del er en senromansk langkirke i røde munkesten med tilmurede vinduesåbninger. Kirken har gennemgået flere udvidelser, herunder gotiske tilføjelser og et skævt middelalderligt tårn.

 

Frue Kirkestræde og Møllergade


Fortsæt ad Frue Kirkestræde og Fruerstræde, og drej til højre to gange for at komme til Møllergade, en livlig gade med butikker og caféer. Møllergade er en af de længste købstadsgader i landet og løber fra bakken ved Torvet ned til Mølledammen. Navnet henviser til Bymøllen ved Møllebækken, og gaden har historiske rødder, der kan dateres tilbage til middelalderen.

Foto: Knud Mortensen
© VisitSvendborgFoto: Søren Brønserud

Havnetrappen

Midt på Møllergade kommer du til Havnetrappen på venstre hånd, hvorfra du kan nyde en flot udsigt over Svendborg Havn. Havnetrappen binder byen sammen ved at tilbyde en forbindelse mellem de krogede gader og havneområdet. Med små lommer at sidde i og grønt langs alle kanter, giver trappen både en praktisk rute op til byen og en smuk udsigt over havnens aktivitet, historiske bygninger og moderne byrum. Gå ned ad Havnetrappen, kryds jernbaneskinnerne, og afslut din rundtur ved at gå rundt om Jessens Mole.

Foto:VisitFyn

Se ruten

Læs også...

Båd ud for Skarø
En hel dag: Besøg øerne i Det Sydfynske Øhav
Jolle træf
En halv dag: oplev Svendborgs skønne omgivelser