
Byvandringer
Tag med på en levende rejse gennem Svendborgs historie, når der i juli og august bydes på guidede byvandringer med vid, kant og fortællinger fra virkeligheden.
Hver byvandring dykker ned i en særlig del af byens fortid – fra søfartens storhedstid og industrielle omvæltninger til stærke kvinder og politiske opbrud.
Du kan bl.a. komme tæt på de kvinder, der styrede skibe, familier og forretninger i en tid, hvor mændene var på havet – og høre historien om Nielsine Nielsen, Danmarks første kvindelige læge. Du kan også følge i kølvandet på skibsredere og søfolk, der måtte tilpasse sig en ny æra med damp og drift, eller du kan vandre gennem Det røde Svendborg og høre, hvordan kollektiver og kultur oprør i 1970’erne satte gang i byens kreative liv.


Historiske byvandringer
Hver tur varer cirka halvanden time og giver dig nye perspektiver på Svendborg – fortalt dér, hvor historien fandt sted.

Svendborgs stærke kvinder
I en by, hvor sømændene sjældent var hjemme, var der særlig grobund for stærke kvinder. Kom med på byvandring i de stærke kvinders fodspor og hør om kvindelige skibsredere, sømandskoner og vilde enker, der forstod at klare sig selv, når skibene gik ned. Og hør ikke mindst om Nielsine Nielsen, Danmarks første kvindelige læge, der kom fra Svendborg.
Mødested: Ved Wessels Trappe på Torvet, kl. 16:30
Datoer: 8. juli, 15. juli, 22. juli, 29. juli og 5. august 2025
Antal pr. tur: 40 personer
Pris: 50,00 kr.
Tilmelding: Nødvendig

Søfartsbyen Svendborg i omvæltningernes tid
Svendborg var i 1800-tallet et af de største danske søfartssamfund. I havnen lå henved 300 skibe, og søfolkene var talrige. Alt det ændrede sig, da dampen – og ikke mindst familien Mærsk Møller – ankom til Svendborg. Overgangen til de nye tider var ikke uden konflikt. Damperne blev nedsættende kaldt for gryder med skorsten, og søfolk fra damperne blev ikke betragtet som rigtige sømænd. På byvandringen skal vi tæt på dramaet for at forstå, hvordan det kunne komme så vidt.
Mødested: Ved Wessels Trappe på Torvet, kl. 16.30
Datoer: 10. juli, 17. juli, 24. juli, 31. juli og 7. august 2025
Antal pr. tur: 40 personer
Pris: 50,00 kr.
Tilmelding: Nødvendig

Det Røde Svendborg
I 1970’erne brokkede en lokal journalist sig over, at pilgrimme fra hovedstaden havde belejret Svendborg og fyldt den til randen med københavnere, kollektiver, kultur og kinakraver.
Tilflytterne bragte ungdomsoprørets ideer med sig. Særligt efter Danmarks entré i EF i 1972 fik kollektivisterne vind i sejlene. De startede et teater, en rød højskole, koncertsteder og bogcafeer. Med deres indsats lagde de grunden til Svendborgs stærke kulturliv i dag, hvor der er over 700 koncerter om året og et levende, kreativt miljø.
Kom med Allan Mariager på tur rundt i det røde Svendborg og kom tættere på en omvæltende tid i byens historie – en historie, der peger frem imod i dag, hvor der igen er gang i tilflytningen, 700 koncerter om året og et kulturliv, der passer til en by af en helt anden størrelse.
Mødested: Ved Wessels Trappe på Torvet, kl. 16.30
Datoer: 16. juli, 23. juli, 30. juli og 6. august 2025
Antal pr. tur: 40 personer
Pris: 50,00 kr.
Tilmelding: Nødvendig
Byvandringer med Kulinarisk Sydfyn

Kultur-Kulinarisk byvandring
Mikael Hansen fra Kulinarisk Sydfyn og Anita Lillevang fra Svendborg Museum fører an på en historisk og kulinarisk vandring i Svendborg.
Turen starter på Torvet, og på hvert af turens otte stop bliver der serveret en lokal specialitet, som krydres med en fortælling fra Svendborgs farverige historie.
Mødested: På Torvet, kl. 16.30
Datoer: 22. juli, 24. juli, 5. august og 7. august
Antal pr. tur: 25 personer
Pris: 275,00 kr. (alt forplejning inkluderet)
Tilmelding: Nødvendig