
Lav bål
Solen går ned, men du kan heldigvis ane den længe endnu. Afslut en god Sommer ved Sundet-dag med at samle vennerne eller familien og få gang i et godt lejrbål, på en af bålpladserne.
Der er noget magisk ved at samles omkring et bål. Flammerne danser, varmen breder sig, og duften af røg blander sig med den friske luft. Her, midt i naturen, opstår de bedste øjeblikke – fra ristet snobrød til fællessang under stjernehimlen. Følg denne guide til at lave det perfekte bål, fra optænding til hyggelige båltraditioner.

Foto:Andreas Reib
Sådan laver du et godt bål

1. Find det rette brænde
Saml tørre grene, pinde og kvas fra jorden – aldrig fra levende træer. Hvis du vil være sikker på at have brænde, kan du tage en pose med hjemmefra. Mange vejboder i og omkring Svendborg sælger brænde.

2. Vælg den bedste båltype
Vi anbefaler enten pyramidebål eller pagodebål. Pyramidebål brænder hurtigt og er godt til madlavning, og laves ved, at du bygger en pyramide med de mindste stykker inderst. Pagodebål brænder længe og stabilt og laves ved at du lægger brændet i firkanter oven på hinanden, så der kommer luft imellem.

3. Tænd bålet rigtigt
Brug tørt græs, bark eller optændingsblokke inderst. Tænd fra bunden, og giv flammerne ilt ved at blæse forsigtigt på dem.

4. Gør båloplevelsen ekstra hyggelig
Medbring skumfiduser, chokolade, kiks og snobrødsdej. Sæt børnene til at finde snobrødspinde, og syng "Kvinde min" eller "Tag mig med til Joanna" – prøv at synge den på syyyfyynsk (det er blandt andet noget med nogle lange vokaler, og nogle stumme konsonanter).

5. Sluk bålet ordentligt
Hæld vand på gløderne, rør rundt, og sørg for, at alt er koldt, inden du forlader stedet.
Download og print
Tips til bålhygge
OBS: Du må kun tænde bål i naturen på etablerede bålpladser.
Inspiration til din sommer ved sundet
Find masser af inspiration til Sommer ved Sundet i Svendborg, som er porten til det UNESCO-certificerede sydfynske øhav, og hvor små og store natur-, kultur- og madoplevelser står i kø.