Billede af en familie der går lydfortællingen "Mod strømmen"

Lydfortællinger

Foto: Ard Jongsma

Vil du gerne opleve Svendborg på en alternativ måde? Så prøv en lydfortælling, som guider dig rundt i Svendborg og omegn, mens du kan dykke ned i historien og kulturen? Rigtig god fornøjelse med mange skønne nye vandreture. Nu med forførende og inspirerende lydfortællinger i ørerne.

Sundets Stilhed

Sundets Stilhed er en dramatiseret lydfortælling, der krydser sporene af seks sydfynske forfattere: tre nulevende og tre afdøde. Lars Mikkelsen er fortælleren, som guider publikum gennem den 6 km lange gåtur fra havnen i Svendborg til Brechts Hus i Skovsbostrand. Forfatterne, som er omdrejningspunkt for fortællingen, er Bertolt Brecht, Karin Michaëlis, Tom Kristensen, Josefine Ottesen, Mikael Josephsen og Jesper Wung-Sung.

Det er Baggårdteatret i Svendborg som står bag denne lydfortælling og to andre audiowalks, som er skrevet af lokale forfattere og dramatikere. Senest har teatret vundet ”Årets Fiktion” til Prix Audio 21, som er Danmarks største lydpris.

Sådan gør du

Download app’en BaggaardTeatret, find turen "Sundets Stilhed" og følg instrukserne.

Læs mere om Sundets Stilhed her

lydfortælling Sundets Stilhed

Foto:Baggårdteatret

Fortællinger fra Svendborgsund

Med Fortællinger fra Svendborgsund kan du dykker ned i de mange historier og fortællinger, som Svendborgsund gemmer på. Hør om de mange værftsarbejdere, baroner, forfattere, sømænd og soldater, der alle har sat deres præg på Sundet gennem tiderne. Fortællingerne kan opleves fra Veteranfærgen M/S Helge, men man kan også selv følge kortet og tage rejsen i egen båd, kajak eller hjemme fra stuen. Fortællingerne er blevet til i et samarbejde mellem Svendborg Museum og Svendborg Havn.

Sådan gør du

Hen appen Useeum og søg på "Svendborg" - og vupti: Så er du på sejltur i historien. 

Mysteriet om Elvira Madigan

Mysteriet om Elvira Madigan byder på en dramatiseret og sanselig true-crime lydvandring. En rejse der tager dig med tilbage til sommeren 1889, og som går i Elvira Madigan og Sixten Sparres fodspor, når parret begiver sig ud på deres livs sidste vandring på Tåsinge.

Sådan gør du

Hent appen Useeum, og søg på "Mysteriet om Elvira Madigan" - og vupti: Så er du på true-crime lydvandring 

Læs mere om turen på Sans-1´s hjemmeside.

Mysteriet om Elvira Madigan

Foto:VisitSvendborg

Digterrute - Johannes Jørgensen

Den danske forfatter Johannes Jørgensen er i dag mest kendt for sit hovedværk Frans af Assisi. Han blev født i Svendborg, men flyttede fra din fødeby til København for at studere og senere til Assisi i Italien, hvor han boede i mange år, indtil han igen flyttede tilbage til sit barndomshjem i Svendborg, hvor han også endte sine dage.

Digterrute med Johannes Jørgensen er en rundtur i Johannes Jørgensens barndomsby Svendborg med ophold på betydningsfulde steder lige fra barndomshjemmene, Skt. Knuds Kirke, havnen hvor hans fars skib lå, og kirkegården med familiegravstedet. 

Sådan gør du

Gå ind på hjemmeside danskedigterruter.dk, og find "Digterrute for Johannes Jørgensen i Svendborg". Her ligger både lydfiler og kort tilgængeligt.

Digterrute Johannes Jørgensen

Foto:danskedigterruter.dk

Lyt til Kunsten

Lyt til Kunsten er sat i verden for at fortælle de gode historier, der gemmer sig i kunsten i det offentlige rum. Med appen på telefonen og høretelefoner i ørene kan du drage ud og lære værkerne i Svendborg bedre at kende, eller lytte derhjemme, når det passer dig bedst. Hør om kunstværket på færgen der sejler til og fra Ærøskøbing, om slyngeltræet på Frederiksø, om Kai Nielsens mange skulpturer og meget, meget mere.

Sådan gør du

Hent kunstappen Vizgu, find "lyt til Kunsten" og find herefter de mange historier om kunsten i Svendborg.

Læs mere om Lyt til Kunsten på deres hjemmeside, og se de værker der er beskrevet i turen.

Lydfortælling Lyt til kunsten Svendborg

Foto:Lyt til kunsten

Lyden af Svendborg - for hele familien

Velkommen til ”Lyden af Svendborg” hvor du bliver taget med på en tur rundt til steder i Svendborg, hvor der  er spændende historier at lytte til.

Alle historierne tager sit afsæt i virkelige begivenheder tilsat et stænk af kunstnerisk frihed. På turen får du et indblik i nogle begivenheder fra Svendborgs historie, som  er blevet dramatiseret for at levendegøre dem. Dramatiseringen er lavet af børn og voksne, og så vil du blive taget i hånden af Fortælleren, der vil føre dig fra sted til sted.

I slutningen af hver scene har du mulighed for at løse nogle opgaver og tage et par billeder, som du kan lægge ind på "Lyden af Svendborg"'s Facebook profil - Det er ganske frivilligt, men dejligt hvis du har lyst til at dele din oplevelse. 

Scenerne foregår både i Svendborg by og på højderyggen, som omkranser byen.  Det betyder, at man som familie og skoleklasse både får de gode historier, løser opgaver sammen og samtidig får en god gåtur i - og omkring  Svendborg by.                                                            

Har du lyst til at høre lidt mere om de begivenheder som er valgt, kan du følge, kan du læse mere på "Lyden af Svendborg"'s Facebook profil.

Sådan gør du

Hen appen Useeum og søg på "Lyden af Svendborg" og så er du klar til at dykke ned i historien.

Lydfortælling

Foto:Lyden af Svendborg

De 5 Planeter

Værket De 5 Planeter, skabt af kunsteren Viera Collaro, er integreret i facaden af sportshallen på den trafikale hovedfærdsåre Dronningemaen i Svendborg, hvor det vil være en daglig  kunstoplevelse for elever og lærere på Haahrs Skolen og ligeledes for de mange forbipasserende trafikanter.

Til værket er der blevet skab en lydfortæller som går bag om værket. Her kan du bl.a. høre om kunstnerens tanker bag værket og hvad eleverne på skolen tænker, når de kigger på det lysende kunstværk.

Sådan gør du

Du kan finde lydfortællingen ved at besøge værket og scanne QR koden på værkskiltet på sportshallen eller lyt til den på Galleri DGVs hjemmeside.

Lysværket er tændt hver dag kl. 07.00 - 09.00 og igen fra kl. 15.30 - 20.00.

Kunstværk af Viera Collaro

Foto:Kirstine Mengel

Geopark Lyd

Sydfyn kan byde på mange gode lydvandringer, hvor du kan gå nogen dejlige ture i naturen. UNESCO Global Geopark Det Sydfynske Øhav har også deres egen app "Geopark Lyd" med sanselige lydfortællinger. I deres app kan du finde lydvandringen "Øens Ekko". Lydvandringen foregår rundt i Ærøskøbing, hvor den bl.a. handler om den danmarksberømte billedhugger Gunnar Hammerich og den Ærø-fødte maler Carl Rasmussen.

"Øens Ekko" er et samarbejde mellem Hunhund Productions og Geopark Det Sydfynske Øhav, og den vandt i 2022 prisen for "Årets Fiktion" ved prisuddelingen Prix Audio. 

Sådan gør du

Du kan finde "Geopark Lyd" fra Geoparken i App Store og Google Play

Det Sydfynske Øhav

Foto:Mikkel Jézéquel