©  Foto:

Cykeltur: Stormfuldt sammenhold på småøerne

Turforslag : 7 km

Livet på to af småøerne i det sydfynske øhav, Skarø og Drejø, har til tider været et barsk liv med tre meter stormflod i 1872, isvintre og høj børnedødelighed. Men på de små øer midt i øhavet stod - og står - man sammen. Øerne har også fælles færge, som sejler fra Svendborg Havn flere gange om dagen. Står man tidligt op, kan turen gøres på en dag, men ellers er der også mulighed for at tage teltet med og afprøve ølivet. Se mere under ”Praktisk information”.

Drejø blev skabt for over 7.000 år siden, da havet steg. Et fastland blev forvandlet til et øhav. To af øerne var “Skoven” med kuperet terræn og “Drejø” med fl ade fl ader. Siden har havet samlet dem med et drej, som består af sten og grus fra havet. Et drej hedder også dragh - eller draghø. Det er historien om navnet Drejø. På vestkanten af Skoven får du et flot overblik over øhavet fra klinterne.

På Drejø er den største seværdighed noget, der ikke længere er der - nemlig en landsby, der brændte Skt. Hans aftensdag i 1942. Katastrofen, alle frygter, når de bor i bindingsværkshuse, blev til virkelighed. Flammerne slugte 11 gårde og syv huse, og 100 mennesker blev hjemløse. Heldigvis var der ingen, der døde og ved fælles hjælp blev byen bygget op igen. På museet Gl. Elmegård kan du nyde en kop kaffe og få en rundvisning i gårdens gamle stuer og stalde, mens du lærer mere om branden og øens historie.

I mange år måtte Drejøboerne ud at sejle, når de skulle døbes, giftes, begrave deres døde eller blot i kirke om søndagen. De sejlede den lange vej til Ærø. Sejladsen kunne være farlig, især om vinteren, da den foregik i små både og joller. I 1535, tre år efter at to familier druknede på vej til barnedåb i Ærøskøbing, fik øboerne lov af kongen til at bygge deres egen kirke.

Skarø betyder ”udfald i havet ved randen af sejldybet”. Øboere har boet på den lille ø med dens 8.4 km lange kyst i flere omgange. Vejr og vind har bestemt til alle tider, og på de fleste visitkort har der stået landmand og fisker. Nu om stunder er der blandt andet tilføjet købmand, isproducent og festivalarrangør. Den populære Skarø-festival i juli samler øen og trækker mange musik-elskere til.

Indtil Skarøboerne i 1900 fik deres egen kirke, måtte de sejle til Drejø for at få kirkelige velsignelser. Også de døde skulle sejles til Drejø kirke for at finde den sidste hvile. Men øboerne tog det sure med det søde. Når mennesker mødes opstår sød musik. Sejlturene – tvunget af omstændighederne – har ført til mange romantiske møder mellem de to små øer.