©  Foto:

Cykeltur: Stenstrup Issø

Turforslag :  33 km

Skatten på bunden af denne kæmpe sø gav familierne i det forrige århundrede smør på brødet. De sydfynske landboere fik et hverdagsliv med et godt indhold, selv om de skulle knokle for føden og ikke havde meget fritid. Du cykler tilbage i tiden. Tilbage til for over 10.000 år siden, hvor den 35 kvadratkilometer store issø ved Stenstrup blev skabt. Da først isen var smeltet, lå her et dejligt 10 meter tykt lag ler tilbage som en skjult skat. Ler rimer på mursten, og tusindvis af mursten er blevet brændt og brugt til byggerier siden da.

Den flade slette, du cykler på, blev i mange år opfattet som – ja netop, en flad slette. Det var det, øjnene så, så det troede man på. Det er over 10.000 år siden, der sidst var vand i Stenstrup Issø. Men da først søen var blevet tørlagt, kom skatten frem: Det tykke lag ler. I 1800-tallet skød det ene teglværk efter det andet op her i området. Høje skorstene fra teglværkernes ovne kæmpede om at få en plads på himlen. Skorstene betød arbejde, og arbejde betød smør på brødet. Arbejderne gravede nogle steder så dybt efter leret, at grundvandet tittede frem. Efterhånden som leret blev fjernet og forvandlet til tegl, fik områderne syd for Stenstrup igen søer, der tiltrækker et hav af vandfugle. Fuglene er her hele året, så husk kikkerten.

Står du af cyklen på Rødmevej og får pusten, har du en god udsigt over issøen. Her er der i dag fladt som en pandekage. Men du skal forestille dig, at her lå en kæmpesø, som på et tidspunkt var over 25 meter dyb. Vender du dig højre om og spejder efter kirketårnet på Stenstrup Kirke, kan du tænke på, at vandet dengang gik helt derop.

Jorden med den store skat var ejet af storbønder, og de levede godt. Derfor møder vi her på turen de fi re godser Skjoldemose, Langeskov, Kroghenlund og Løjtved. Du cykler forbi de store, smukke bygninger og langs kilometervis af stengærder, der har hundreder af år på bagen. Gærderne er gode at stille cyklerne op ad, mens du spiser madpakken eller bare holder puste-pause. De flotte gods-alléer er gode at træde i pedalerne på, mens du lader tankerne flyve.

På vej mod et femte gods, kommer du forbi Egeskov Mølle, som i 1952 blev motivet på de danske tikronesedler. Indtil 1926 malede møllen kornet fra Egeskov Slots marker. I dag ejes møllen af Svendborg Museum, og det er Egeskov møllelaug, som står for mølleriet. Du kan besøge møllen og måske købe en pose friskmalet mel, når fl aget er hejst. Fra møllen er der ikke langt til det berømte Egeskov Slot, som rejser sig på et fundament af netop egestammer midt ude i en sø. Historien vil vide, at man brugte stammer fra en hel skov, før slottet var bygget færdigt for godt 550 år siden. I dag kan du besøge slottet, den prisbelønnede park og de mange museer. Du kan – måske – fare vild i den menneskeskabte labyrint eller føle dig som Tarzan og Jane i trætoppenes kroner på hængestierne, inden du atter hopper på jernhesten.