©  Foto:

Cykeltur: På forhjul med gletsjeren

Vi kan takke en enorm gletsjer, en kæmpestor glidende isklump for, at vi har det afvekslende sydfynske landskab og øhavet. På turen kommer du på forhjul med gletsjeren og giver den baghjul. Du ser spor efter, hvordan gletsjeren banede sig vej gennem landskabet under sidste istid for mere end 10.000 år siden. Undervejs smeltede noget af gletsjerisen. De store mængder smeltevand var så gode håndværkere, at de gravede store søer ud på deres vej og gav os de bakker og dale, som de sydfynske byer har valgt at slå sig ned på og at putte sig i.

Det sydfynske landskab er bakke ned og bakke op. Det kan være hårdt at cykle i, men på toppen af bakkerne kommer belønningen: Udsigten. Turen begynder på rundgangen på Egebjerg Mølle ca. 110 meter over havets overflade. Få pusten, nyd udsigten og tænk på, at en kæmpe gletsjer har lavet alt arbejdet. Den store ismasse skubbede simpelthen så meget grus og sten foran sig, at bakkerne blev skabt. Kigger du til den ene side, ligger Fyn for dine fødder. Ser du den anden vej, kan du kigge efter de 55 øer, småøer og holme, som ligger spredt ud i Det Sydfynske Øhav.

Gletsjeren blev færdig med at arbejde i det sydfynske og begyndte at smelte. Sporene kan blandt andet ses her, hvor Syltemade Å nu slynger sig. I slutspurten fossede smeltevandet ud fra isen og tog så meget grus og sten med sig, at en op til 20 meter dyb slugt lå tilbage – Syltemade Ådal. Selve Ådalen er fredet, men du kan nyde den og komme tættere på åen ved at parkere cyklen og på gåben følge vandreruten Øhavsstien, som munder ud ved den idylliske Ballen Havn.

Ved vandet har du atter en fantastisk udsigt over Det Sydfynske Øhav, inden du tramper videre i pedalerne. Det kan være svært at forestille sig, at de mange små øer engang var landfaste med Fyn, men det er virkeligheden. Først for omkring 7.000 år siden blev temperaturen så høj, at isen smeltede, havet steg, og stenaldermenneskene blev nødt til at fl ytte deres bopladser længere ind i landet, hvis de ville overleve. I dag er kun det øverste af bopladserne tilbage som øer i vandet. Men stenalderfamilierne var her. Der er fundet omkring 40 undersøiske stenalderbopladser i området, og arkæologerne graver stadig økser, årer og buer ud af den historiske havbund.

Isen, du cykler i hælene på, var flere hundrede meter tyk, og den var på konstant arbejde. Du kender det måske fra en hård dansk vinter, hvor overflade-isen er hård, mens der nedenunder smelter og løber vand. På samme måde banede enorme mængder smeltevand under gletsjeren vejen for søerne Sørup, Nielstrup, Hvidkilde og Ollerup. Du kommer forbi flere af dem, men måske du skulle gøre stop ved Hvidkilde sø? Denne er den smukkeste med udsigt til Hvidkilde Gods og øerne Storeholm, Kirsebærholm og Lilleholm.