Historien om Filippa-æblet
Kom med ind bag dørene hos lejerne på Frederiksø. Oplev det kreative miljø, hvor 21 kulturpartnere byder velkommen til borgere og turister med spændende workshops, kurser og arrangementer inden for kunst og håndværk.
Filippa-æblet, en af Danmarks mest elskede æblesorter, stammer fra Sydfyn, hvor en lokal pige i 1830’erne plantede de frø, der senere skulle skabe dette ikoniske æble.
Foto:Katrine Stubager
På Sydfyn, nær landsbyen Hundstrup, findes en af Danmarks mest elskede æblesorter – Filippa. Historien om dette særlige æble begynder med en lokal pige, Filippa Johansen, født i 1823. Som omkring 10-årig gik Filippa en tur med sin far, hvor hun fandt et vildæble, der smagte særligt godt. Inspireret af smagen gemte hun kernerne og plantede dem i familiens have.
Ud af dette lille frø voksede et træ, som skulle vise sig at bære æbler af helt særlig kvalitet. De grøn-gule æbler var faste, saftige og hurtigt eftertragtede. Træet blev præmieret for sin fremragende frugt, og rygtet om de lækre Filippa-æbler spredte sig langt ud over Sydfyn – selv kongen var interesseret i at smage de særlige frugter.
Filippa-æblet
Filippa-æbler hos Ullemose Frugt
Det oprindelige Filippa-træ står stadig den dag i dag i Hundstrup, fredet siden 1937 som et symbol på områdets stolte frugttradition. Filippa selv ligger begravet på den nærliggende kirkegård, kun et æblekast fra det berømte træ. Hvis man besøger Hundstrup, kan man – hvis man spørger pænt – få lov til at se det historiske træ, som stadig bærer æbler.
Filippa-æblet er ikke blot en lokal stolthed, men også et symbol på den rige frugttradition, som Sydfyn er kendt for. Æblet, der startede som en piges nysgerrighed, lever videre i dag som en af Danmarks mest værdsatte æblesorter.