Herregårdsruten Svendborg

Herregårdsruten i og omkring Svendborg

Foto: Destination Fyn

Herregårdsruten tager dig med på en rejse gennem det fynske landskabs historie, hvor det bare handler om dig, din cykel og historiens vingesus. Herregårdsruten, der strækker sig over 660 km, er opdelt i 14 forskellige etaper. Læs om etaperne omkring Svendborg her på siden.

Om Herregårdsruten

Herregårdsruten er en 660 km skiltet rute på Fyn, Langeland og Ærø. Det giver i alt over 1.500 km cykelruter på Fyn og øerne, som er inddelt i 14 etaper – heraf går tre af dem forbi Svendborg. Undervejs møder du 10 kunstværker, der er lavet til Herregårdsruten, og der er sat mere end 1600 skilte op til at vise dig vej på etaperne – det betyder, at du kan cykle etaperne helt uden hjælpemidler.

Fyn og øerne har med sine 123 slotte og herregårde den højeste koncentration af disse i Danmark, og på Herregårdsruten kommer du forbi ca. 40, hvoraf 17 af dem har forskellige grad af offentlighed adgang. 23 af dem har ikke offentlig adgang, så de må nydes på afstand. Herregårdene og slottene fungerer som pejlemærker for ruten, der også byder på den helt særlige, fynske natur, masser af seværdigheder og små lokale gårdbutikker og caféer undervejs.

I efteråret 2022 blev rute nomineret til titlen som "Fietsroute van het Jaar" (Årets Cykelrute) i Holland. Herregårdsruten er bl.a. nomineret, fordi den forkæler cyklisten rundt på flere øer med smukke udsigter, vidunderlige strande og overraskende landsbyer.

Så hop på cyklen og se hvorfor den er så særlig.

Svendborg, Herregårdsruten
Reinhard Pantke

Herregårdsruten: Nyborg-Svendborg

Etapen mellem Nyborg og Svendborg er 70 km lang, og byder bl.a. på nogle gode stigninger undervejs. Turen er på asfalteret vej, men der er kortes træk på grus. Du kommer bl.a. forbi Broholm Slot, hvor H. C. Andersen hentede inspiration til romanen ”Kun en spillemand”, og der ligger også flere vingårde på denne strækning.

Skovsgaard Gods, Herregårdsruten
Reinhard Pantke

Herregårdsruten: Svendborg-Rudkøbing

Etapen mellem Svendborg og Rudkøbing er 29 km lang. Der køres på asfalteret vej alle 29 km, og etapen er flad. På turen kommer du over Svendborgsundbroen, hvorfra du har en fantastisk udsigt ud over Det Sydfynske Øhav. Hen over Tåsinge bevæger ruten sig vestpå, og du kommer bl.a. forbi Svendborgsund Bryghus, Landet kirke, Bregninge kirke og Thorséng Nature Resort, inden du via Siødæmningen kommer til Rudkøbing, hvor etapen slutter.

På vej til Faaborg, Herregårdsruten
Reinhard Pantke

Herregårdsruten: Svendborg-Faaborg

Etapen der går mellem Svendborg og Faaborg er 42 km lang, og byder på nogle gode stigninger, når du når området omkring Fåborg. Du kommer bl.a. forbi Skjoldemose Gods, Danmarks ældste mølle, Kaleko Mølle, og Konnerup & Co., som byder på lækker chokolade.

Planlæg din cykeltur