©  Foto:

Gudmekongens Hal

I landsbyen Gudme er der spor af to store sale af omtrent samme størrelse, der er blevet fortolket som Gudme Prinsens Sal og hans Gudesal.

Begge sale fra jernalderen er i dag markeret med betonsøjler, hvis dimensioner giver en idé om, hvor store disse sale var. I sin storhedstid havde Gudme 50 gårde, og de var generelt større, end dem vi kender fra tilstødende områder.

Men Gudme var mere end en stor by. I samme periode lå et stort handelssted ved Storebælts kyst lige nord for Lundeborg, som nu er en hyggelig lille kystby. Gennem en periode på 500 år mødtes købmænd og især håndværkere hver sommer for at handle, fremstille nye varer og samtidig få repareret de skibe, de var ankommet i. På handelsstedet blev der fremstillet kamme, glas- og ravperler og smykker blev støbt i ædle metaller som bronze, sølv og guld. Artefakter vidner om handel med Romerriget.

Handelsstedet ved Lundeborg var utvivlsomt beskyttet af fyrsterne af Gudme og må bestemt have bidraget til at konsolidere fyrstedømmets magt og rigdom. Rigdommen ses også i områdets betydelige ofringer, hvilket et stort guldfund halvvejs mellem Gudme og Lundeborg vidner om. Fundet blev gjort i 1833 og er det næststørste guldfund i Danmark. Den bestod af omkring fem kilo guld i form af forskellige ringe (armbånd, halskæder, fingerringe), guldbarrer, romerske guldmønter og diverse guld-"rester".)

Guder og ofringerne til dem må have spillet en enorm rolle i jernalderfolkets liv, og det ses også i de stednavne, der har overlevet indtil i dag: Gudme (gudernes hjem), Gudbjerg (gudernes bjerg), Galdbjerg (offerbjerget) og Albjerg (helligdomsbjerget).

Gudmes storhed fremhæves også af, at den største gravplads i Sydskandinavien, kaldet Møllegårdsmarken, ligger placeret netop halvvejs mellem Gudme og Lundeborg. De omkring 2.500 ligbrændingsgrave fra begyndelsen af ​glansdagene i ​Gudme spreder sig ud fra en ældre høj fra bronzealderen. Gravpladserne er bemærkelsesværdige ved, at selve gravene ikke er særligt velhavende på trods af gravpladsens størrelse og områdets åbenlyse rigdom.

De mange skatte af guld og sølv fra Gudme-egnen kan du se her og i Oldtidsudstillingen på Nationalmuseet i København.